Gepost op

Boven jullie (politie)pet

Vandaag was het dan zo ver, in de achteruitkijkspiegel zag ik het bordje STOP bovenop een politieauto.

Eventjes verder, waar het veilig was, parkeerde ik mijn auto en zette de alarmlichten aan. “Dag meneer, ik zal mij even voorstellen.” zei de agent geheel overbodig. Ik stelde voor om van de kant van de weg naar een parkeerplaats te rijden en dat vonden ze goed als ik eerst mijn rijbewijs aan hen gaf.

Dit blog heeft een update: De politiepet – Update.

En toen begon de discussie. “Meneer, wij zagen u op de Oostweg rijden waar een verkeersbord aangeeft dat u daar niet mag komen.” daarmee doelend op het C15 bord dat aan het begin van het traject staat waar ik op reed. Ik betwiste dat met klem, zo ben ik, onderbouwde het zelfs maar ik kwam er niet onderuit en kreeg een proces verbaal. Meneer agent bleef namelijk volhouden dat mijn voertuig onder bromfietsen valt en dus een proces verbaal terecht was. “De brommobiel is geen aparte klasse in het verkeer meneer.” Geheel onverschillig voor mijn kennis van verkeersborden en verkeerswet kreeg ik uiteindelijk na een lange woordenwisseling de aanzegging van het proces verbaal.

Ik ga zodra ik de boete binnen heb direct bezwaar maken, al was het alleen maar om andere burgers in Zoetermeer en omstreken tegen jullie onkunde te kunnen beschermen. En als je het van mij niet wil aannemen, ga dan maar bijscholing volgen want dat heb je dan zonder twijfel hard nodig. En beste agenten, aangezien jullie kennis van de verkeerswet en betekenis van verkeersborden in dit specifieke geval tekort schiet hierbij een lesje.

Met een brommobiel moet ik volgens de wet op de rijbaan rijden. Ik mag niet (zoals u aangaf meneer agent) op het fietspad en/of een fietsstrook met doorgetrokken streep rijden.

En dan nu de verkeersborden.

Dit is een C08 bord

C08 verkeersbord

Een C08 bord wordt officieel omschreven als:

Gesloten voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25km per uur.

Op een rijbaan die door middel van bord C08 gesloten is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km per uur, mag gereden worden met een brommobiel.

Dit is een C09 bord

C09 verkeersbord

Een C09 bord wordt officieel omschreven als:

Gesloten voor ruiters, vee, wagens, motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h en brommobielen alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.

Dit is een C13 bord

C13 verkeersbord

Een C13 bord wordt officieel omschreven als:

Gesloten voor brom-, snorfietsers en voor gehandicaptenvoertuigen met in werking zijnde motor.

Ook op een rijbaan die gesloten is voor bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen, met in werking zijnde motor, dus voorzien is van bord C13, mag gereden worden met de brommobiel, een bestuurder van de brommobiel moet immers de regels van een automobilist volgen.

Dit is een C15 bord

C15 verkeersbord

Een C15 bord wordt officieel omschreven als:

Gesloten voor fietsen, bromfietsen en voor gehandicaptenvoertuigen.

Uitzondering op het C09 Verkeersbord: wanneer er naast de weg een C09 bord staat mag ik daar met mijn brommobiel niet komen, behalve als onderstaand bord daar onder is geplaatst, een OB65 bord.

OB65 verkeersbord

Een OB65 bord wordt officieel omschreven als:

Uitgezonderd voor Brommobielen

Precies zoals de tekst op het bord zelf, waarbij OB staat voor onderbord (mochten jullie dat ook niet weten).

Conclusie:

  1. Wanneer een C08 bord wordt gebruikt dan mogen autos, brommobielen, bromfietsen en fietsen daar rijden. Tractoren echter niet.
  2. Wanneer een C09 bord wordt gebruikt in combinatie met een OB65 bord dan mogen autos en brommobielen daar rijden. Tractoren, bromfietsen en fietsen echter niet.
  3. Wanneer een C13 bord wordt gebruikt dan mogen autos, tractoren en brommobielen daar rijden. Bromfietsen echter niet.
  4. Wanneer een C15 bord wordt gebruikt dan mogen zowel tractoren als brommobielen daar rijden. Bromfietsen en fietsen echter niet.

Zie hierboven meneer de politieman, in de omschrijvingen van met name de relevante C09 en C15 borden wordt dus wel degelijk onderscheid gemaakt tussen ‘bromfiets’ en ‘brommobiel’. Hoe zou anders een tractor wèl dat traject mogen rijden met 25 km per uur en een brommobiel niet met 45 km per uur. De verkeerswet maakt in de handhaving middels verkeersborden onderscheid tussen bromfietsen en brommobielen.

Ik ga dan ook direct na het ontvangen van het proces verbaal met de boete officieel bezwaar maken tegen zowel de boete als tegen jullie manier van handhaven van de wet. Ik zal dat ook degelijk onderbouwen met onder andere bovenstaande feiten. Jullie komen kennis te kort, het gaat jullie kennelijk boven de pet. En dat is een ernstige zaak.

Download bovenstaande uitleg als PDF bestand.

Bovenstaande is een oproep aan de overheid om meer duidelijkheid te geven d.m.v. verkeersborden en educatie aan zowel politie als weggebruikers met betrekking tot het gebruik van brommobielen in het verkeer.

Meer informatie is te vinden op de website van de Vereniging Brommobiel Bezitters: http://www.vbb-brommobiel.nl/

Share this:

Geef een reactie