De groene hemel

enid_blyton_het_schip_van_avontuurIk was een jaar of 12 denk ik, een dromer met een hoofd vol chaos en ik verslond het ene boek na het andere.

Ik had in die tijd een vriendinnetje, een klasgenootje, en we speelden weleens bij elkaar. Zij verslond ook boeken, we waren dol op lezen.

En soms lazen we weleens hetzelfde boek tegelijk, ik weet nog dat ik altijd vreselijk moeite moest doen om niet aan haar te verklappen wat ik al gelezen had en zij nog niet. Samen hadden wij een ‘leesplek’. “Zullen we na schooltijd weer naar de leesplek gaan?”, vroeg ze dan.

De leesplek was een geheime plek ergens langs de Oude Arnhemse Karweg, want op die leeftijd was alles geheim als ‘grote mensen’ het niet mochten weten. Of klasgenootjes. Of broers en zussen. Vanaf haar huis was het een klein eindje rijden met de fiets, 100 meter het Beukenbos in langs een zandweg.

Er groeiden daar grote varens, dicht tegen elkaar en met ongeveer een meter hoog een laag bladeren die de hele grond bedekten. Als we dan aankwamen dan sleepten we onze fietsen er onderdoor, niet meer te zien van de weg af en we legden er een paardendeken neer om ons boek te lezen. Midden in de zomer, heerlijk warm vergaten wij de tijd.

Ongezien voor de wereld en onder een zeldzaam mooie groene hemel.

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.