De spoorwegovergang

Toen ik een jaar of 8 was ging een kameraadje uit onze straat, Ricardo, die was net 7, met zijn oor op de rails luisteren of de trein er al aan kwam. Ricardo was een jongetje uit een ander land met een prachtig donkerbruin glimmende huid, fascinerend. Maar hij had ook nog nooit treinen meegemaakt in zijn eigen land en daardoor overleed hij.

We hoorden de trein toeteren en gillende wielen op de rails, even later de sirenes van de ambulance en de politieauto. Wij stonden letterlijk stil en keken elkaar aan: Oh wat gebeurt er, dit is heel erg! We stikten bijna in ons verdriet en de tranen toen we het even later te horen kregen en praatten er nog wekenlang over. En “kijken bij de trein” was vanaf toen verboden.

Een paar maanden erna toen de schrik en het verdriet een beetje verdwenen waren werden er van die spoorbomen met baleinen er onder geplaatst, hekjes van rood-witte planken en een enorm blauw bord met “Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen”.

We hebben nog vaak aan hem gedacht als we er stonden te wachten en het bord uit ons hoofd leerden. Want we hadden er wel wat van geleerd: je bent niet op de spoorwegovergang als er een trein aankomt.

Share this:

Leendert van Gemeren

AuthorLeendert van Gemeren

This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.


Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.

Leave a Reply