Einde van een tijdperk?

Bijna 20 jaar geleden registreerde ik de domeinnaam vangemeren.nl, op 20 september 2000 om precies te zijn. In de eerst jaren was webhosting heel duur, ik betaalde meer dan ƒ45,00 per maand toen. Dat werd mij toch een beetje te gortig vandaar dat ik al heel snel op het idee kwam om de website en e-mail zelf te gaan hosten.

Met een zakelijk abonnement bij Ziggo kreeg ik een reeks IPv4 adressen waarmee ik zelf thuis een web/mail server kon verbinden met de wereld. En met een Mac OS X Server software pakket van Apple kon je dan met zo’n gave Mac mini de boel zelf configureren en onderhouden.

Maar tijden veranderen en ook een eigen website en e-mail is duurder geworden al was het alleen al door de verplichting van een SSL certificaat als gevolg van de Europese GDPR wetgeving, de AVG dus. Vier jaar geleden begon de Mac mini te roken dus die moest vervangen worden en was ik ook weer €899,00 armer en deze was al eens vervangen toen Apple afscheid nam van de G4 processor.

Daarnaast besloot Apple vorig jaar ook nog eens om de zo geliefde Server.app niet meer voor web en mail toepassingen te ontwikkelen en werd het een hele toer om alle software zelf bij te werken naar de laatste versies.

Dus, drie Mac mini’s en vijf SSL certificaten verder is het moment nu echt aangebroken om het domein te migreren naar een echte hosting provider en vorige week was het dan ook zo ver. Na een zorgvuldig geschreven migratiescript, het inlichten van alle gezinsleden die hun e-mail lokaal moesten opslaan zaten we bij elkaar en ging de knop om en werd de DNS tabel (het grote internet adresboek) gekoppeld aan de hosting van TransIP waar ook mijn website Kronkelroutes.nl al gehost wordt.

TransIP heeft mij in het verleden al meerdere keren geld bespaard bij hosting voor afnemers van websites en ze hebben een keurige, snelle en zeer welwillende helpdesk met mensen die er verstand van hebben. Bovendien zijn ze stukken goedkoper dan zelf hosten en is de prijs/kwaliteit verhouding fors beter dan bij andere hosting providers. Dus als je zelf nadenkt over het hebben van een eigen domein, website en e-mailadressen dan kan je met een gerust hart bij hen terecht. Zelf heb ik er nu geen omkijken meer naar, voor mij is dit juist een nieuw begin. Zo kan ik nu mooi op andere dingen gaan focussen.

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.