Er gebeurt wat in de polder

Wie denkt dat er in de polder niks gebeurt heet het mis. Er wordt gejaagd door jagers, gejaagd op de jager, gemoederd, gesekst, ze zijn verliefd en geliefd en ieder beest dat je er ziet maakt een hoop lawaai als je het maar wil horen. Ik moest er wel even voor gaan stilstaan en -gek genoeg- mijn hoorapparaten voor uitzetten omdat ik anders door het gebulder van de wind er niets van had meegekregen. Gelukkig went het snel en ben ik nog niet helemaal stokdoof dus kreeg ik alles mee.

In het uurtje tijd dat ik er vandaag doorbracht probeerde een Snoek een kuiken van de Meerkoet te verschalken maar faalde daarin, werd door vader en moeder Grutto met succes een Buizerd verjaagd, joeg moeder Meerkoet haar kuikens snel het riet in voor bescherming en voerde ze tegelijk ook nog eens even.

Een paartje Futen probeerde smoorverliefd een plekje te vinden om de liefde te bedrijven, de Waterjuffers deden dat al en dat alles ging gepaard met gefluit, paniek, gepiep, gekrijs, gezoem, chaos en geplons.

Ook al kunnen geen van de beestjes die daar leven praten zoals wij mensen dat doen, toch was het met maar weinig fantasie snel uit te vogelen wat er daar tegen elkaar ‘gezegd’ werd. “Rot op lelijke Buizerd, onze kindjes zijn geen voer!” kon je horen in het nijdige gekrijs van de Grutto’s.

Het zoemen van de Waterjuffers klonk als een liefdeslied, de Futen fluisterden lieve woordjes in elkaars oor en moeder Meerkoet was resoluut in haar “Ga het riet in, alle zeven!” en “Blijf niet achter want anders komt papa jou wel even vertellen wat er moet gebeuren.” Dus kwam papa Meerkoet ook nog even het laatste kuiken de kant op jagen.

Zeg dus niet, wat moet je daar nou weer, daar gebeurt echt niks want in dat korte poosje dat ik daar in dat weiland stond, hoorde en zag ik het tegendeel. En ik heb de foto’s als bewijs.

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.