Gepost op

Foto’s trekken

Greta_van_den_Born

Dit blog is geschreven in geliefde herinnering aan Greta van den Born-Ratinckx, * 11-02-1945 – † 5-2-2015.

Foto’s trekken. Nou zal je wel denken, “Wat bedoelt hij daar nou weer mee, foto’s trekken?” (spreek uit: fottoos trekken). Het is een beetje mijn favoriete Vlaamse uitdrukking, in België zeggen ze ‘een foto trekken’ in plaats van foto’s maken.


Al heel lang, al sinds mijn vijftiende of zestiende, maak ik graag foto’s. Mijn eerste eigen camera was een Praktica MTL 5 die ik kocht van een Vlootpredikant, Henk, voor 25 gulden. Ik heb ‘m nog die oude camera, wat je er heel goed mee kon doen was foto’s trekken. Deze Vlootpredikant was getrouwd met een lieve Vlaamse vrouw, Greta, en daar komt die uitdrukking dus vandaan.

In die tijd bestond digitale fotografie nog niet en moest je een rolletje in het toestel opbergen waar -als je geluk en geld genoeg had- 36 foto’s mee gemaakt konden worden. Na elke foto moest je het rolletje één foto verder rollen met een handel die een ratelend geluid maakte langs een tandwieltje, een foto trekken dus.

Je moest zuinig zijn op elke foto die je maakte dus zorgde je ervoor dat de omstandigheden helemaal goed waren. En als je rolletje ‘vol’ was dan ging je er mee naar een fotozaak om het te laten ontwikkelen en afdrukken. Mijn favoriete formaat 9 x 13 hoogglans met passe partout, dat luxe witte randje er omheen waardoor de foto’s mooier leken dan ze waren. Alsof het zei: aan deze foto’s is aandacht besteed en dat was ook zo.

Tot zo’n vier jaar terug heb ik het weten vol te houden om met een rolletje te fotograferen, mijn laatste camera was een Nikon F4E. Het was een joekel van een professionele camera die zwaar genoeg was om het trillen van mijn handen te compenseren (doordat ik ziek ben trillen mijn handen namelijk). Die romantiek is helaas verdwenen, de analoge camera is terug naar de gulle gever en ik ben overgegaan op een digitale camera.

Ook al is de romantiek van fotograferen een beetje verdwenen met de komst van het digitale tijdperk, de zorgvuldigheid is gebleven. Nog steeds besteed ik alle aandacht aan wat ik in mijn lens zie. Meestal is dat de natuur om mij heen, insecten, spinnen en vogels in het bijzonder. De schepping is zo prachtig door God gemaakt en ik wil dat gewoon graag vastleggen om er van te genieten en te laten zien. In het menu zie je Fotografie, kijk maar eens.

Het ratelende handeltje en de fotorolletjes zijn weliswaar verdwenen maar foto’s trekken blijf ik nog steeds gewoon doen.

Share this:

Geef een reactie