Goud

Het was een fris nazomeravondje, een uurtje voor zonsondergang. Ik was die middag in paniek gebeld door een vriendin van Christa, één van haar goudvissen dreef levenloos in haar aquarium en nu zou het onheil haar huis treffen.

Dat kwam zo, volgens haar levensovertuiging moest ze zeven goudvissen uit eenzelfde ‘nest’ en een zwarte goudvis van dezelfde leeftijd in het huis hebben om het kwaad te weren. Zolang ze blij waren met elkaar bleef het huis ook gelukkig maar in de veertig liter water die ze moesten delen waren ze onderhand uit de kluiten gegroeid en nu was er dus eentje dood, zo gaat dat nou eenmaal.

Hetzelfde bijgeloof schreef haar voor dat de zes overgebleven goudvissen nu tegelijk door zeven gave exemplaren samen met een nieuwe zwarte vervangen moesten worden en wel tegelijk met het verplaatsen van de overgebleven zes en die zwarte die er nu verantwoordelijk voor waren dat de bliksem in haar huis zou slaan dus of ik daar een oplossing voor had. Nou, ik kon dat van die vissen wel voor haar fiksen beloofde ik maar het voorkomen van die blikseminslag kon ik haar niet garanderen.

Ik ging naar het grote tuincentrum met mijn fiets en fietskar om het uit te leggen aan de verkoper en te bezien of ze één nat nestje hadden met acht nieuwe en vooral springlevende mooie goudvissen. Gelukkig had hij er begrip voor en vooral omdat ik hem kon beloven dat de overgebleven incomplete club een nieuw leven kon beginnen in de vijver van mijn buurman een klein eindje verderop, ons kent ons in aquariumland zeg maar.

Thuis aangekomen moesten ze natuurlijk even aan het nieuwe water in de emmer wennen maar na een tijdje kon ik op pad. Omdat het maar vijf straten verderop was besloot ik om de emmer met de kleine spartelaartjes in de buggy van de jongste te zetten en te gaan lopen.

Halverwege kwam ik iemand tegen die zijn hond uitliet en omdat ze midden op de stoep liepen moest ik toch echt even stoppen om er langs te kunnen. De meneer met de dikke Newfoundlander keek in de emmer, en vervolgens mij aan met één groot vraagteken van zijn gezicht af te lezen. “Wat? Ik laat altijd mijn goudvissen ’s avonds even uit.” was mijn verweer. Ik heb nog nooit zo’n verbaasde man gezien in mijn leven, nou ja, bijna dan. Na een meter of tien keek ik nog even snel achterom en hij stond mij nog steeds na te staren.

Aangekomen bij mijn adresje moest de buggy even buiten blijven staan terwijl ik binnen de vissen van aquarium naar een emmer moest overhevelen, de oude het huis uit en de nieuwe erin moest namelijk absoluut tegelijk (wat een hoop bijgeloof hè?!). Het bleken joekels van vissen te zijn inmiddels en veel en veel te groot voor die spaarzame veertig liter waarmee ze het tot dan toe moesten doen. Maar het lukte ons, emmer er uit, emmer er in, acht nieuwe blije kleine visjes floepten in het aquarium, de vriendin opgelucht en ook heel blij dat er nergens brand was uitgebroken.

Eénmaal achterom met de buggy nam ik haar vissen weer over in de emmer en ging huiswaarts. Maar toen? Die trotse eigenaar van de beige baal kwam mij alweer tegemoet maar nu in tegenovergestelde richting, het beest was eindelijk klaar met poepje en piesje alleen keek meneer deze keer in een propvolle emmer met zeven dikkerds die door elkaar spartelden.

“Groeizaam weertje hè meneer?!” zeg ik met een pokerface. Ik heb maar niet meer achterom gekeken.

 

Ergens in Zoetermeer woont een man met een Newfoundlander die op elk verjaardagsfeestje wordt uitgelachen.

 

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.