Hamsteren

Wat een klein interview voor de krant al niet in beweging brengt bij mensen. Daarvan werd ik mij bewust de volgende morgen, vandaag dus, toen ik alle reacties doornam op social media onder de links nadat ik geïnterviewd was door de krant over hamsteren in verband met de verspreiding van het Corona virus.

Ik kreeg allerlei leuke appjes, dat vermeld ik als eerste. Want die waren positief en kwamen van positieve mensen, vrienden en familie van mij.

Mensen die mij niet kennen maakten mij uit voor -hier komt ie- mafketel, idioot, paniekzaaier, aansteller, gekkie, aandachtsgek, koekoek en gestoord. Eén persoon dacht dat ik het deed voor de aandacht voor mijn boeken en website en één zei “Hij heeft een kop als een hamster inderdaad.” (en bedankt). Voor die mensen: ik heb een dikke huid en jullie hebben het niet begrepen.

Door mee te werken aan het artikel wilde ik bewustzijn creëren bij mensen voor wat betreft de gevaren van een Corona infectie voor mensen die in de risicogroep vallen: ouderen, pasgeboren babies en mensen die ziek zijn of een chronische afweerstoornis hebben. Van die laatste ben ik er zelf één van, een perfect voorbeeld dus.

Ik noem het voorzorgsmaatregelen nemen, er voor zorgen dat ik voldoende dingen in huis heb om voor mijn gezin te kunnen zorgen zonder dat ik mijzelf hoef bloot te stellen aan de gevaren van besmetting. Met de in huis gehaalde producten, met name de hygiene producten, kan ik zorgen dat er nog enigszins een barrière is tussen mij en de zieke mensen die buiten mijn leefwereld rondlopen. Hamsteren is een beladen woord kennelijk, behalve als ’s lands grootste Grootgrutter jullie er mee gek maakt en je korting kan krijgen. Dan is het ineens iets leuks.

Een redacteur bij een dagblad is beperkt door het aantal woorden dat hij of zij mag gebruiken waardoor soms de nuance niet gezien kan worden. De persoon bij de Amersfoortse Courant die dit artikel heeft geschreven is dat wel goed gelukt ondanks die beperking. Omdat er mensen zijn die dan nog niet het verstand of fatsoen hebben om het artikel goed te lezen zoals het is en er op te reageren wil ik het nog wel even toelichten, speciaal voor hen.

  1. Wat ik er niet mee wilde zeggen was: raak maar in paniek, ga maar hamsteren want straks ligt er niks meer in de winkel en kijk mij nou eens. Dat dus niet.
  2. Ik heb geen reclame gemaakt voor mijzelf, mijn boeken of mijn website in het artikel.

Tot slot voor de azijnzeikers die uitermate negatief reageerden op Facebook en Twitter: #doeslief.

Het artikel over hamsteren: Amersfoorter_Courant_artikel_29-02-2020.pdf

En de follow up van 13 maart 2020: Amersfoorter_Courant_artikel_13-03-2020.pdf