Hou me vast!

De Zaalwacht in het Rijksmuseum zei verontwaardigd tegen mij: “Meneer u mag hier niet met een statief fotograferen hoor!” Waarop ik antwoordde, Oh maar het is ook geen statief, het is een wandelstok! “Ja, maar toch, u moet de foto toch echt van de SD kaart verwijderen, u gebruikt uw stok als een statief!” Oh zeg ik, ik gebruik ‘m om niet om te flikkeren.

Ik ging met hem op het bankje in het midden van de zaal met het schilderij zitten en vertelde hem dat ik er geen geld mee ging verdienen maar opperde het idee als volgt: als ik nu eens een gedichtje schrijf over dat schilderij daar, hier en nu en u geeft mij vijf minuten de tijd, mag de foto dan bewaard blijven? En dat mocht.

Ik schreef toen dit gedicht, hij moest er keihard om lachen.

Met je blote kont in olieverf

In de middeleeuwen lang geleden
Werden vrouwen vaak aanbeden

Voor hun glimlach en hun vet
Betaalden vele rijken een portret

En zeiden zij: Voordat ik sterf
Wil ik jouw blote kont in olieverf

Dit is dus mijn eigen foto.