Luisteren

Je kan van een moderne audicien niet verwachten dat deze alle kennis in huis heeft die vroeger relevant was maar tegenwoordig totaal achterhaald is. Dus toen ik na een servicebeurt van mijn hoorapparaten de auto startte en een rommelige fluittoon hoorde die in toonhoogte omgekeerd evenredig meeging met de beweging van mijn voet op het pedaal realiseerde ik mij dat er iets mis was met de instellingen, van mijn hoorapparaten dan, niet mijn brommobiel.

Toen ik de winkel weer inliep zei hij al verbaasd: Nu alweer terug? Vertel! Nou, ik hoor een Mexicaanse Hond! Hij was één en al verbazing. Ja, ik start mijn brommobiel en ineens hoor ik een fluittoon, alsof ik met een slecht ontstoord treintje bij de radio aan het spelen was, met een draai aan de knop verschilt dan de toonhoogte. Nog steeds diezelfde blanco uitdrukking op zijn gezicht. Dus ik vraag voorzichtig, je begrijpt toch wat ik bedoel? Nou nee geeft hij aan en volgens mij kan er ook geen fluittoon te horen zijn bij het rijden.

Gelukkig voor zowel de audicien als mijzelf was redding nabij want uit kantoor stapte een ‘iets oudere en meer ervaren’ collega die inbrak op ons opmerkelijke gesprek. “Meneer bedoelt de Mexicaanse Hond, een fluittoon op de radio die je vroeger kon horen als je aan de knop voor de afstemschaal draaide. Radio’s met middengolf en een ferrietantenne dus, van ver voor jouw tijd beste man.” zei hij met een grote lach op zijn gezicht. En als je vroeger met een goedkoop modeltreintje speelde dan kon ook je zo’n zelfde soort fluittoon horen over de luidsprekers.

Mag ik even naar uw hoorapparaten kijken meneer? En dat mocht hij. Aha, ik zie het al: ze staan op Luisterspoel. “Meneer, dat is altijd lastig met rijden want dan hoort u de Mexicaanse Hond!” Daar moesten we alle drie om lachen.

Rijd u zo nog even langs de zaak met uw brommobiel en als alles in orde is steekt u uw duim omhoog. Dus dat deed ik en werd er zelfs vanuit de deur naar mij gezwaaid. Waar vind je die service nog tegenwoordig.

Sindsdien zwaaien ze nog altijd even naar mij als ik er langsrij.