Waanzin!

Waanzin!Vanochtend stapte ik nietsvermoedend de deur uit na een kalme ochtend langzaam wakker worden. Als de rust zelve stapte ik op de Vespa en Joris stapte achter mij op. “Heb je je tas bij je Joris? En Je OV-chipkaart?” vroeg ik monotoon.

Maar wat er daarna gebeurde overtrof mijn slechtste nachtmerrie! Overal om mij heen gingen moeders en ook vaders ja, kinderen angstig kijkend achterin, scheurend door de straten, keihard over drempels. De wijk onderging een exodus zoals daarvoor nog nooit heeft plaatsgevonden. Ik kreeg geen voorrang.

Bij de rotonde werd getoeterd, handgebaren werden gemaakt, over en weer, en de rookpluimen van gierende banden waren overal te zien. Slechts voor een moment gematigd door de verkeerslichten brak het pandemonium weer los, deze keer moest het asfalt op de rotonde het ontgelden, en het gras ernaast. Ik spuugde wat gras en modderkluit uit, onvoordelig opgesteld ging er een stukje berm langs het voorscherm van mijn Vespa.

Aangekomen bij de wegversmallingen, bedoeld om het te snel rijdend mannelijk verkeer in toom te houden, kwam het tot een treffen, de ramen gingen open en er werd geschreeuwd: “Ik was hier eerst, dat zag je toch trut!” Als barbaarse holbewoners gedroegen ze zich en met zichtbaar ongenoegen ging er een van hen in de achteruit, gillend rubber beantwoordde haar gebaar.

En bij het eindpunt van mijn idiote reisje bleek het daar al niet veel beter, vrouwen in te grote BMW’s, vaders in een volle lease bak, vooruit, achteruit, vooruit, achteruit, getoeter, getoeter, dat plekje is van mij! En hoewel er minstens 10 extra parkeerplaatsen waren aangelegd tijdens de vakantie, maakte dat de chaos alleen maar groter.

Niemand gunde de ander ook maar een centimeter ruimte, ze stonden scheef op straat, klem tussen andere moeders en vaders, ze stonden op de stoep, op het plein en alsmaar roepend: “Schiet eens op zeg!” terwijl ik vakkundig mijn Vespa met Joris achterop er tussendoor laveerde bekeken door de nog steeds schichtige blikjes van bange kindertjes op de achterbanken.

Vandaag is het zover, de scholen zijn weer begonnen.

2 thoughts on “Waanzin!

Comments are closed.