Zo hoort het

Blijf kalm Leendert, blijf kalm!Een blog over het gebruik van afbeeldingen op internet.

Ik ben erg trots op de foto’s die ik maak voor mijn blogs, ze zijn met zorg gemaakt en bewerkt en passen bij het onderwerp. Ik wil dan ook niet dat mijn foto’s door anderen gebruikt worden op hun blog of website zonder mijn toestemming.

Een heel enkele keer kom ik er wel eens eentje tegen en dan is een e-mail meestal genoeg om die persoon de foto te laten verwijderen. Soms wordt er wel eens naar een foto op mijn eigen websites gelinkt, hotlinken heet dat. Ook dat vind ik niet netjes, het kost mij bandbreedte zullen we maar zeggen en ik heb maatregelen daartegen genomen om het te voorkomen.

Veel beginnende bloggers maken deze fout, het gebruik van anders materiaal al dan niet in combinatie met hotlinken van afbeeldingen. Wist jij dat het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal van anderen strafbaar is bij de wet? Het kan gebeuren dat je een e-mail of brief krijgt van een advocaat zomaar ergens in de wereld die jou sommeert om de afbeelding van je website te verwijderen. Dat is niet vergezocht, in het verleden werkte ik op een helpdesk voor een hosting provider en kwam deze verzoeken regelmatig tegen. Zelf ga ik zo ver niet, ik stuur zelf wel een e-mail. Maar het is maar dat je het weet, het kàn gebeuren en ik geef het ook aan op mijn website.

Je kan jouw gebruik van afbeeldingen zelf aanpassen, er zijn namelijk heel veel websites die gratis en in het publieke domein (public domain) afbeeldingen, illustraties en foto’s aanbieden. Een goed voorbeeld hiervan is www.pixabay.com. Je zoekt op het onderwerp van de foto op deze website en er komen vrijwel altijd een aantal foto’s tevoorschijn die je kan gebruiken. Onder de foto op je blog zet je dan een vermelding van de bron en eventueel een link naar de voorwaarden. Een voorbeeld daarvan kan je zien op dit blog.

Maar het leukste is toch echt je eigen foto’s gebruiken. Ga gewoon de straat op met je camera of smartphone en kies een foto die bij jouw blog past. Er is genoeg te zien!

Voorbeeld credits

Voorbeeld credits afbeelding

One thought on “Zo hoort het

Comments are closed.